top of page

Yenidoğan Bebeğim Neden Ağlıyor?

Yenidoğan Bebeğin Ağlama Nedenleri Nelerdir?


Ağlayan Bebeğe İlk Yaklaşım:


İlk avutmanız, ilk sakinleştirmenizde sakin olun!. Hastane ortamında yenidoğan hemşireleri ve ebelerde olunca ağlamalar ile başa çıkmak zorunda pek kalmadınız, iyi ki de kalmadınız!

Yenidoğan bebekler normal doğum ile ve normal kilolarında doğduklarında anne sütü de gelmeye başlar, (doğar doğmaz bebeğinizi hastanede emzirmeye başlandığı için eve geldiğinizde annesütünüz geliyordur.) Ama "sectio" (sezeryan ile doğum) olduğunuzda ya da annenin sahip olduğu bir hastalığının olduğu durumlarda, doğum ekibinizde bulunan jinekolog (kadın doğum hekimi), pediatrist (yenidoğan hekimi), ebe ve/veya yenidoğan hemşiresi size eğitim vermiş ve


önerilerde bulunmuştur. Lütfen bu gibi farklı durumlar ile karşılaştığınızda size verilen talimatlara uyunuz. (Burada yazılan öneriler; sağlıklı normal kilo ve haftasında doğan bebekler içindir.)

Eve en güzel sıfatla ve minik bir hediye ile geldiniz! Hoş geldiniz! Yenidoğan bebeğimiz eyvah ağlıyor! Neler yapacağınızı bilmenize rağmen eliniz ayağınız birbirine dolaşıp google'a sordunuz:

Yenidoağan bebek neden ağlar? Nasıl avutabiliriz?


(Burada yazılan tüm öneriler sağlıklı yenidoğan bebek içindir. Düşük haftada doğmuş, düşük kilo ile doğmuş, konjenital (doğumsal) anomolili veya konjenital bir hastalık teşhisi ile doğmuş ya da yenidoğan hastalıklarından teşhis almış ise yenidoğan hekiminiz veya yenidoğan bebek hemşirenize danışın ve size verilen talimatlara uyun.)

  • *Acıkmıştır (Elbette!)

Kucağınıza alıp onu besleyebilirsiniz. Ancak emme refleksinin aktif olması, sadece acıkmış olduğu anlamına gelmez.

  • *Üstten gazı olabilir,

  • *Alttan gazı olabilir,

  • *Kaka yapmaya çalışıyor olabilir,

  • *Uykuya dalmaya çalışıyor olabilir veya

  • *Fazla uyarana maruz kalmış sakinleşmeye ihtiyacı olabilir.



Yukarıda yazılan tüm şikayetler için emzirebilirsiniz.

Pratik Öneriler:


  • Burada ki sorun şu olabilir; üstten gazı varsa emerek annesütü alması kısır döngüye neden olabilir ya da zaten ilk defa emziren annelerin bu kadar sık emzirmeleri meme ucunda hasar oluşturabilir. Omzunuza, dizinize yüzüstü yatırarak arkasını sıvazlamak, sırtına pıt pıt vurmak; gazını çıkarmakta ve sakinleştirmede önemli rol oynar.

  • Emzirmek yerine emzik kullanarak da sakinleşmesini sağlaya bilirsiniz. Kucağınıza alır meme veriyormuş gibi yaparak yenidoğan emziği kullanarak onu avutabilirsiniz. Uykuya dalmasını için de emzik kullanabilirsiniz.

  • Yenidoğan bebeğin, kıyafet ve oda ısısının uygun olması sağlanmalıdır. Ense ve karnı kontrol edilerek sıcaklama-üşüme emareleri kontrol edilir. El ve ayaklarını kontrol etmek yanlış sonuca varmamızı sağlar çünkü genelde soğukturlar.

  • Kıyafetleri pamuklu, uygun koşullarda yıkanıp ütülenmiş ve mutlaka etiket vb eklentilerin çıkartılmış olması gereklidir. Düğme, çıtçıt, fermuarların da rahatsızlık vermesi pek mümkündür. Kontrol edilmelidir.



(Yenidoğan bebek normal doğum ile normal kiloda, normal zamanında, normal bir yenidoğan bebek olarak doğmuş olsa dahi ilk bir kaç ay içinde gelişebilen anomaliler veya hastalıklar teşhis edilebilir. Bebeğinizin normal gelişimine devam ediyor olduğu; sizin doğum yaptığınız hastanede ki yenidoğan hekiminizin kontrollerine giderek anlaşılmış olur.

"Yenidoğan bebek" ilk 2 haftasında bu ismi alır, devamında bebeğinizi, çocuk hastalıkları hekimi ile gelişimini takip altına aldırırsınız. Kontrollere gitmek bebeğinizin normal gelişimini takip edilmesi açısından çok önemlidir.)

  • Unutulmamalıdır ki çoğu zaman ağlaması, ağlamamasından yeğdir. Besleme zamanlarında aktif emmesinin sağlanamayıp uyuklaması, uyandıramamanız, hiç ağlamaması belirtileri de; acil yenidoğan hemşirenize, yenidoğan hekiminize, doğum yaptığınız hastane veya herhangi bir sağlık kuruluşuna acil müracaatınızı gerektirir.



Yenidoğan bebeğiniz ile lohusamıza sağlıklı keyifli kucak dolusu sevgiler,




başlıklı yazılarıma da göz atabilirsiniz. Başlıklara tıklarsanız ilgili içerik linki açılır.



Bu yazılarımı da okumak şimdiden iyi gelecektir! Benden söylemesi;





Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Etiketlere Göre Ara
bottom of page