top of page

Anne sütünün raf ömrü ! (saklama koşulları)


Oda ısısında anne sütünün ömrü 3-4 saattir. Isıtılmasına gerek olmadan bebeğe verilebilir.

Sağılan anne sütünü, önünüzdeki öğün verecekseniz oda ısısında bırakabilirsiniz. Direkt güneş ışığına ve direkt ısıya maruz kalması engellenmelidir. Oda ısısında anne sütünün ömrü 3-4 saattir. Isıtılmasına gerek olmadan bebeğe verilebilir.

Buzdolabındaki anne sütünün ömrü 24 saattir.

Gün içinde vermeyi planlıyorsanız, mutlaka buzdolabına kapağına yerleştirin. Buzdolabındaki anne sütünün ömrü 24 saattir. Eğer buzdolabına koyalı 3-5 saat içinde, üzerine yeni sağdığınız sütü ekleyebilirsiniz, ancak ilk sütü buzdolabına koyduğunuz saat geçerli olacak ve o ilk koyduğunuz anne sütünden itibaren ömrü dolacaktır; 24 saat sonunda kullanmadığınız süt kalırsa atmak zorunda kalacaksınız. Buzdolabındaki anne sütü; ben mari usülü ılıtılarak bebeğe verilir. Bilek içine damlattığınız anne sütünün hissi aynı ise, vücut ısısındadır, bebeğe vermeye uygundur!

Buzdolabındaki anne sütü; ben mari usülü ılıtılarak bebeğe verilir.

Depolama olarak adlandırdığımız,dondurulmuş anne sütlerinizi buzlukda 7-10 gün, deepfreezde 3-6 ay saklayabilirsiniz. Ancak yenidoğan bebeğiniz için üretilen şuandaki anne sütünüzü 1 ay sonra bile bebeğinize veremezsiniz! Anne sütü, içerik olarak, bebeğinin ihtiyaçlarına göre farklı oranlarda hazırlanır ve salınır. Örneğin yenidoğanın ilk günleri anne sütünün yağ miktarı yüksektir. Böylece bebeğiniz ihtiyacı olan enerjiyi bu şekilde temin eder. Bebeğinizin ihtiyaçlarına göre farklılık gösteren anne sütü, özellikle ilk ayda sağılan tüm anne sütlerinin, peyder pey bebeğinize verilmesi gerekir. Depolamak istediğiniz anne sütlerini, bebeğiniz ilk 6 haftasını doldurduktan sonra ihtiyaç hissedeceğiniz en uygun vadede depolayın!

ilk ay için, sağılan tüm anne sütlerinin, peyder pey bebeğinize verilmesi gerekir. Depolamak istediğiniz  anne sütlerini, bebeğiniz ilk 6 haftasını doldurduktan sonra ihtiyaç hissedeceğiniz en uzun vadede depolayın!

Sağdığınız sütleri, piyasada bulunan bir çok firmanın mevcut saklama kaplarına koymalısınız. Gün içinde vereceğiniz sütleri bardak, şişe formatındaki kaplarda saklamanız uygunken, depolayacağınız (deepfreez ya da buzluk) anne sütlerinin yer kaplamaması açısından en uygun kap, anne sütü saklama poşetleridir. Sağdığınız anne sütlerini uygun kaplara alarak, planladığınız şekildeki saklama koşullarına da uymalısınız. Kapların alacağı kadar anne sütü doldurmayın! Genelde ilk günler için 30-50 cc lik paketler, sonrasında 50-100 cc lik paketler ile dondurun. Çözdüğünüz sütü 24 saat buzdolabında tutabilirsiniz.

Anne sütünü koyduğunuz kaplara, mutlaka TARİH ve SAAT yazınız! Tarih ve saat yazmadığınız ve hatırlamakta güçlük çektiğiniz anne sütlerini KULLANMAYINIZ! Depoladığınız yani dondurulmuş anne sütlerini kullanacaksak, en eski tarihden başlayınız! Donmuş anne sütünü planlanmış şekilde verecekseniz; yaklaşık 12 saat önceden buzdolabın rafına yerleştirip, soğuk ortamda çözülmesini sağlayınız. Acil kullanmanız gereken donmuş anne sütlerini; ben-mari usulü ılıtarak ya da en pratiği sıcak çeşme suyunun altında çözdürüp ılıtarak bebeğinize verebilirsiniz .ASLA, fırın, mikrodalga fırın, ocak üzeri ve kaynar su KULLANMAYINIZ!

Kullandığınız pompa aparatları, saklama kapları, biberonlar sıcak su ve sabun ile yıkanmalı çok iyi durulamalı, akabinde 3-5 dakika kaynar suda bekletilmeli ve asla kaynatılmamalıdır

Özellikle ilk günlere ait anne sütlerinizin üzerinde koyu sarı kremamsı bir oluşum görürseniz, panik yapmayın, doğaldır ve ılınınca o görüntü yok olacaktır. Anne sütünü çalkalamayınız! nazikçe çözdürüp ılıtınız! Çözdüğünüz anne sütünü tekrar dondurmayınız!

Bebeğe verdiğiniz miktarı tüketmezse, tekrar buzdolabına koymayın, dondurmayın! ama oda ısısında 3-4 saat ömrünün kalan kısmını kullanarak bebeğinize tekrara ılıtmadan teklif edebilirsiniz. İşte tam da bu yüzden uygun miktarda depolayın, çözdürün, ılıtın!

Elektronik ve manuel olarak ailelerin kullanımına sunulan bu ev tipi sterilizatörler ile bebeğiniz için kullandığınız tüm ürünleri/aparatları steril yapabilirsiniz​

Kullandığınız pompa aparatları, saklama kapları, biberonlar sıcak su ve sabun ile yıkanmalı çok iyi durulamalı, akabinde 3-5 dakika kaynar suda bekletilmeli ve asla kaynatılmamalıdır (Günümüzdeki hiç bir bebek ürünü kaynatılmaya uygun değildir, ürünlerinizin mutlaka prospektüslerini okuyup nasıl temizlenmesi tavsiye edildiğini öğrenip bu talimatlara uyunuz!) Bulaşık makinası olarak da (talimatlarda tersi belirtilmiyorsa) temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ancak ürünleri bebeğinize vermeden önce kaynar suda bekletme işlemini yapıp, kağıt havluda süzdürmeniz gerekecektir. Ne olursa olsun kapların içi kurulanmamalıdır.

Bebeğiniz için kullandığınız; biberon, emzik, pompa aparatları, saklama kapları, diş kaşıyıcı vb. her kullanım sonrası steril yapmanıza gerek yoktur. Günde 1 ya da 2 kez steril etmeniz yeterli olacaktır.

Bebekler için kullanılan bu tür ürünlerin temizlenme ve temiz saklanıp kullanıma hazır bekletilebilmesi prensibiyle üretilmiş sterilizatörler piyasada mevcuttur. Bu cihazları kullanmak elbette işinizi kolaylaştıracaktır: Elektronik ve manuel olarak ailelerin kullanımına sunulan bu ev tipi sterilizatörler ile bebeğiniz için kullandığınız tüm ürünleri/aparatları steril yapabilirsiniz. Bebeğiniz için kullandığınız; biberon, emzik, pompa aparatları, saklama kapları, diş kaşıyıcı vb. her kullanım sonrası steril yapmanıza gerek yoktur. Günde 1 ya da 2 kez steril etmeniz yeterli olacaktır.

sakladığınız anne sütlerinin kolayca çözdürülmesi ve ılıtılması için de piyasada biberon ısıtıcıları da mevcuttur.

Ayrıca, sakladığınız anne sütlerinin kolayca çözdürülmesi ve ılıtılması için de piyasada biberon ısıtıcıları da mevcuttur.

Bebeğimize vereceğimiz anne sütlerini biberon yerine kadeh dediğimiz, öksürük şuruplarının içindeki ölçü kaplarıyla damla damla da vermek isteyebiliriz. Bu ürünler de piyasada vardır. Diğer sorularınızın cevaplarında görüşmek ümidiyle. Sevgilerimle,

Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Etiketlere Göre Ara
bottom of page