top of page

Yenidoğan Ziyaretinin püf noktaları


"Hayırlı olsun." "Gülegüle büyüt." "Hoşgeldin Bebek." gibi konu başlıkları ile önce hastanede sonra da evde yapılan anne/bebek görmelerine bebek ziyareti denir. Geleneksel olarak hastane ziyareti ve akabinde ev ziyareti olarak yapılan ziyaretler, anne/bebek için zorlayıcı ve bazen de tehlikelidir. En doğru ziyaret zamanı, anne/bebek için doğumdan itibaren 6 hafta sonrasıdır. Yani anne/bebeğin (6 hafta olan) en hassas zamanlarını doldurduktan sonra olmalıdır. Yeni anne/babayı tebrik edeceğiniz, bebeği görüp, yatağına altın takacağınız ve sonra da salonda oturup çaylar kahveler içip, ikramlar yiyebileceğiniz zaman; doğumdan itibaren 6 hafta sonradır.

Yenidoğan bebeğin ilk 6 haftası kritik ve zorlayıcıdır, üstelik bu zaman aralığında anne, operasyon sonrası istirahat de ve nekahet zamanındadır. Lohusamız, dikişleri, emzirmekten yara olan meme uçları, süt salgılanması ve rahimin tekrar eski haline gelmesi için salgılanan ritmi bozuk hormonları, sıcak/soğuk basmaları, kaygılı/endişeli halleri ile baş etmeye çalışıyordur. Keza sevgili bebeklerinin doyması, gaz çıkarması, kaka yapması, göbek pansumanı, alt değişimi, pişiği, konağı, sarılığı, banyosu gibi hiç bilmedikleri rutinleri oluşturmak için plan altüst olmalarıyla başa çıkmayı öğreniyorlardır.

Blok 6-8 saat uykuya alışık ebeveynler (yenidoğan bebeğin adaptasyon sürecinde bir uyur bir uyanık ve ritmsiz olduğundan) parça parça uyumaya alışmak durumunda kalacaklar ve size en uygun gelen ziyaret saatini organize edemeyeceklerdir. Fiziksel ve duygusal olarak, yeni oluşan düzene adapte olmaya çalışan ev halkı, kendi temel gereksinimlerini karşılamak için bile çok zorlanacaklardır. Evde bir yardımcı olsa bile günlük rutinlerin değiştiği evde, asayişi sağlamak, heran yeni planlamalar ile mümkün olacaktır.. Yenidoğanımızın beslenmesi, kaka yapması, banyosu, uykusu, gaz çıkarması, sarılık kontrolü-aşısı ve kilosu için sık sık kontrole gitmek için evden çıkma seremonisi de ayrı bir telaş ayrı bir organizasyona ihtiyaç duyulacak girişimlerdir.

Yenidoğanın bebeğin ritmi 6 hafta sonra oluşmuş olur. İlk 2 hafta ev alarmda olacak, sonrası iki hafta sakin zaman aralıkları ile nispeten kaos bertaraf edilebilecek ve son 2 haftalık süreç neredeyse en sakin dönem olacaktır. Elbette 14. gün başlayan ve 6 haftaya kadar pik yapan ve maksimum 3 ay da sona eren KOLİK kabusu bu döngüye katılmazsa... Karanlık bir tablo değil bu çizdiğim, sadece önceliklerin bir anda tepetaklak olduğu, düzensizlik gibi gelen önceliğin efendisine 6 haftalık hizmet etmenin zamanla sınavı...

Diyeceğim o ki; lütfen bu 6 haftalık süreçde yenidoğan/lohusa ziyareti yapmayın! Kapıdan uğrayıp yemek getirebilir, annenin yardıma ihtiyacı varsa evde ona asistanlık yapabilir, çamaşır/bulaşık/ütü gibi işlere destek verebilir, bebeğin gazını çıkarıp bir süre sessiz kalması için yapılması gerekenleri yapıp, lohusamızın banyo yapmasına, tuvalet ihtiyaçlarını gidermesine, biraz uzanıp dinlenmesine, yemek yemesine olanak sağlarken, ev halkına taze bir hava ile destek olabilirsiniz. Misafirlik değil bu, belki su ikram etmeyi bile akıl edemeyecek kadar darda olabilirler. Yakınsanız anne/babaya (mutlaka annenin onayını alın) arayın, yardım teklifinizi bildirin.

Yenidoğan bebeğe bakanların uyması gereken kurallar

Hatta mümkün ise büyük ebeveynlerden dönüşümlü destek almaları 6 haftalık süreci rahatlatabilir. Elbette bu destek misafirlik ile karıştırılmamalıdır. Destek olamayacak olanların bu süre zarfında evlerinde olması herkesin salahiyeti açısından en doğrusu olacaktır. Keza toleranslı yaklaşımlar olmazsa, ilişkilerin en çok zedeleneceği zaman aralığıdır. Hayata tutunmaya çalışan en değerli varlığımız bebeğimize ve en değerli varlığımızın en büyük sorumluluğunu omuzladığı için en hassas zamanları yaşayan annemize destek olalım!

Bebek ile ilgilenecek/dokunacak kişilerin; taze duş alıp, parfümsüz ve makyajsız, elbiselerinin yeni yıkanmış, ütülü olması ve kucağınıza aldığınızda mutlaka bebek ile cildiniz arasında pamuklu ütülü bir omuz bezi olmasına dikkat edin! Ellerinizi her bebeğe dokunacağınız da ve alt değişiminin yeni bezi koyma aşamasında tekrar yıkayın!

En son not: Lütfen Yenidoğan ziyaretinde "kucağıma verin, ayy bir öpeyim.." demeyin! Bebeklere dokunmayın! Aynı odada bulunmayın! Beklentinizi en az tutun! Ziyareti çok kısa olmasına dikkat edin!

Yenidoğan, ebeveyn odasında beşiğinde yatarken, (yani bebek, odasında değil lohusanın odasındadır) bebek odası ziyaret edilerek hediye/takı size gösterilen yere bırakın, odasının dekorasyonuna vurgu yapın ve misafir odasına geçin. İkramlar sunulur ve yenidoğanımız müsait olduğunda annemiz kucağında bir kaç dakikalığına bebeği ile odaya gelerek size bebeğini sunabilir, bu durumda asla öpmeyin ve dokunmayın! En kısa zamanda ziyareti sonlandırın.

Ailemize, ülkemize hayırlı olsun, sevgilerimle,

Bu yazılarımı da okumak şimdiden iyi gelecektir! Benden söylemesi;

ebeğimiz büyürken, annemizin ziyaretler,e sohbetlere ve bebeği ile ilgilenecek ziyaretçilere çok ihtiyacı olacaktır. Lütfen onlarla ilgilenecek zamanlar gelene kadar sabredin, sonrasında da keyfini çıkarın ve şimdi sabrınız için çok teşekkürler!

Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Etiketlere Göre Ara
bottom of page