top of page

Yenidoğan bebek annesinin kilo ile imtihanı!


Doğumda tartılan bebeğiniz daha hastaneden taburcu olmadan kilo kaybetmeye başlamıştır. %10 kaybı normal kabul ederiz ve ilk ay içinde verdiğini alıp üstüne geçmiş olmasını bekleriz. Formül bu!

Sevgili çiçeği burnunda anne, "Hayırlı olsunlar"ı kabul etmek isterken, bir kabusun içinde gibi hissediyor. Haklı! İlk defa anne olan, bebeğini ilk defa kollarına almaya çalışan anne için bu, inanılmaz korku dolu anlardır. Anne bebeğini, "kucağıma nasıl alacağım?" diye düşünürken; sık sık emzirmesi istenmektedir! Emzirme, annelerin en önce öğrenmesi gereken pozisyondur.

Günümüzde ve ülkemizde normal doğum'un telaffuzu sadece hamileler arasında popülerken, doğum yapmış anneler arasında pek tutmayan doğum şeklidir. Hal böyleyken, eğitim vereceğim annenin normal doğum yapmış olması beni çok şaşırttı.

Dün eğitim için gittiğimde, sordum, anlattı: hamileyken yoga dahil, normal doğumu destekleyen doktoru bulmak dahil, tüm yolların normal doğuma çıkmasını kendine şart koşmuş, tüm hamileliği sırasında normal doğuma hazırlanmış. Düşünün eve eğitime geldiğimde, anne odasında sütünü sağıyordu. Yani süt sağma pompasının ihtiyacı olduğunu, alması gerektiğini ve aldığı ürünü nasıl kullanacağını biliyordu. Ama O bile, bebeğini emzirmede sorun yaşıyor. Sebebi, meme başının çok belirgin olmaması... Yenidoğan bebeğimizin kuvvetli şekilde meme başını yakalayıp, emememesi de emzirme sorunları yaşamınızda çok büyük etkendir. Anne acemi, bebek acemi olunca da, bu işi bilen bir eğitmen şart oluyor. Evde anane, babane vardı, ama hz Google çocukları için eğitmen ile sonuca varmak hızlı ve kesindi. Daha hastaneden eve o gün geldiğini ve anneliğinin 3.günü olduğu göz önüne alınırsa, harika bir iş çıkardığı da kesindi! Tebrik ettim ve emzirme seansına başladık. Farklı pozisyonlar denedik ve yatarak olan pozisyonda anne küçük beyi emzirdi, gazını çıkarıp beşiğine yatırırken, yapılması gerekenlerle devam ettik. Evden çıkmadan banyosunu yaptırıp aileye veda ettim.

İlk defa emzirmeye başlayan annelerin en büyük yardımcıları; memeyi kavrayıp, kuvvetli emen bebeklerdir. İlk günler ve düşük hafta/kilo ile doğmuş bebeklerde bu kuvvetle yakalama/emme azdır ya da yoktur. Böyle olduğunda tecrübeli anne, bebeğine memeyi tutturur ve elle sağıp, sütü ile uyararak emmeye teşvik edebilecektir. Ancak ilk defa bebeği olanlar ne yapacaklarını bilemeyeceklerdir. Acıkmış bebek yardım göremeden memeyi kavrayıp emmeye başlayamayacağı için hırçınlaşacak. Ağlayan bebek karşısında, anne panikleyecektir. Anlayacağınız üzre yardıma ihtiyaçları var. Yardım gelene dek, muhtemelen ikisini de, ağlarken bulursunuz! İşte bu nokttada emzirme koçuna ihtiyacınız var; ananeniz ya da hemşireniz olabilir.

Doğumda, yenidoğan bebeğin vucut ağırlığının %70 sıvıdır. Yenidoğan ödemli doğar (Çünkü annesütü miktarı artana kadar yeterli sıvıyı bir nevi vücuduna depolamıştır.) Doğumdan sonra ilk hafta, sıvı kaybının ana nedeni gözle görünmeyen kayıplardır (böbrek, deri, solunum) Sıvı kaybın 2/3 oranı; deriden sıvı kaybı olan yenidoğanda, deriden kaybı azaltmak, ortamın nem dengesini arttırmak ile sağlanabilir.

Emzirmek ilk saatler, günler çok önemlidir. Solunum sistemi, gastroentestinal sistem, üriner sistem, dolaşım sistemi ve nöroljik sistem gibi hiç bir sistem tamamlanmadan bebek doğmak durumunda kalır. (Baş çevresi doğum kanalından geçebilirken rahmi terketmesi gerekiyor) Sistemlerin çalışmaya geçmesi için farklı süreler vardır. Örneğin barsak florası 24 saat sonra üremeye başlar. Başda ki 7 fontanel açık doğar; (yani bıngıldak) ilk 5 tanesi 24 saat içinde kapanır. baş arkasındaki 2-4 ayda, tepedeki 12-18 ayda kapanır. (Doğum kanalından geçebilmek için kafatası eklemleri açıktır) Tüm sistemlerin doğru ve randımanlı çalışmaya devam etmesi, sıvı dengesi ile mümkündür.

Annenin emzirmesi, bebeğin sık sık doktor kontrolüne çağırılması, kilo takibi için gereklidir. Emzirme konusunun çok üstüne düşülmesi, lohusada fazladan baskı oluşturabilir. Stres hormonu bebeğe geçer ve yenidoğan hırçınlaşır. Üstelik bu baskı lohusanın kaygı ve endişesinin artmasına, dolayısıyla sütünün azalmasına sebeb de olabilir. Yenidoğanın, emzirme ile neden sonuç ilşkisini algılayan anne, bebeğinin sıvıya olan ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur. Böylece anne, yetersizlik duygusundan kurtulup bebeğinin hayata tutunmasına destek olur. İşte bu noktada lohusaya yapacağımız en değerli destek onun yaşam alanını ideal hala getirip, bebeği ile olan ilişkisinin arasına hiç bir şeyin girmesine izin vermemektir. Emzirme koçları, stresinin azalmasına, bebeğinizin de kilo kaybı ile artabilecek olan fizyolojik sarılık sorunsalı ile karşı karşıya kalmamasına sebep olur.

Babalara önerim, köşelerinde dinlenip, ihtiyaç dahilinde ringe çıkmaya hazır beklemeleridir. Anne ve bebek için yaratılması gerek ideal ortamdan siz mesulsünüz, unutmayın!

Bu sıralar duyacağınız en büyük müjdeli haber; bebeğinizin doğum kilosunu yakalayıp, üstüne geçmesi haberidir. hele de bunu ilk 7 günün sonunda elde derseniz, değmeyin keyfinize,

Sınavlarda zorlanan, sorularını çözemeyen annelere, yardım almalarını öneririm.

 

Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Etiketlere Göre Ara
bottom of page