top of page

Doğum planında yenidoğan için düşünceler ve keşkesiz doğum


Yenidoğanınızın bir de TEN TENE TEMAS hakkı varki bu hak doğduğu andan itibaren başlar.

Doğuma 5 kala bilmelisiniz ki; doğumu planlamak demek sadece hekiminize ve hastanenize karar vermek demek değildir. Odanızın süslenmesi ve gelenlere verilecek minik şekerleri organize etmek de değildir.

Doğumu planlamak demek; hemen öncesi ağrı trvaylarında hekim ve ebenizle beraber hangi aşamaları geçireceğinizi bilmek ve bu zamanda yapılacakları öğrenmek, yol değiştirme anlarında B planlarını öğrenmek ve hangi B planının uygulanacağını kararlaştırmak, doğum başladığında; her aşamasında ve ekibinizde ki her bir kimsenin ne yapacağını bilmek hatta ters giderse ne yapılıp ne yapılmayacağını bile hesaplamış olmak demektir.

Hekiminiz ve ebeniz ile bunları konuştunuz, planladınız mı? Oo bilinçli gebemiz tebrikler! Şimdi bir kaç ayrıntı daha paylaşacağım sizinle; doğum gerçekleştiği an devreye giren bir ekip daha var, genelde göz ardı edilen... Ve sizin için değil de yenidoğan bebeğiniz için orda bulunan bu ekip iki kişidir; Çocuk Doktoru ve Yenidoğan Bebek Hemşiresi.

Hastanede ki haklarınızı, bir gebenin haklarını, doğumu planlarken ve doğururken haklarınızı; öğrendiniz, uyguladınız; tebrikler! Ancak bir de yenidoğan bebeğinizin o doğum anında da hakları var. "Yenidoğan bebek Hakları" adlı yazıma ulaşıp okuyabilirsiniz! Ancak Yenidoğanınızın bir de TEN TENE TEMAS hakkı varki bu hak doğduğu andan itibaren başlar. Doğum ağrılarınızın başlaması ile başlar. Göbeğin kesilme işlemi için de göbek kesme seçenekleriniz var; lotus doğum seçeneğini seçtiyseniz göbek kesilmez, plesenta çıkarılır ve göbek kordonu tamamen bembeyaz kalana kadar, bazı yerlerde kuruyana kadar bebeğe bağlı kalır. Ya da hemen göbeğin kesilmesini savunan ekolü de araştırmalısınız. Bu seçenekleri araştırıp hekiminiz ve ebeniz ile konuşmalısınız. Yenidoğan bebeğiniz ilk müdahalesi için, sizin üst bedeninize yatırılır (yaklaşık 1 saatten fazla bu şekilde kalmalıdır.) üstü örtülür, ta ki bebeğiniz, memeye emekleyene kadar!

Yenidoğan bebeğiniz ilk müdahalesi için, sizin üst bedeninize yatırılır (yaklaşık 1 saatten fazla bu şekilde kalmalıdır.) üstü örtülür, ta ki bebeğiniz, memeye emekleyene kadar!

"Yenidoğan, yaşamsal ihtiyaçlarının sağlandığı sıcak rahmi terk eder. Bilmediği ortama; sizin hemen dışınızdaki ısı, ışık, ses ve dokunsal duyumlara maruz kalır ve bu değişenlerle başa çıkması gerekir.

Bu ilk ten tene temas; bebeğinizin emme refleksini de harekete geçirecek.

İlk dakikalarda, teninin teninizle ilk doğrudan teması, onun vücut ısısını, kalp ritmini ve nefesini düzenleyecek. Bebeğiniz bedeninizde kaldığında daha sakin olacaktır. Sizin de oksitosin hormonunuz artacak. (Aşk hormonu olarak da bilinir) Bu hormon, bebeğinizle bağ kurmanızı ve daha sakin, rahat hissetmenizi sağlayacak. Bu ilk ten tene temas; bebeğinizin emme refleksini de harekete geçirecek. Kıpırdanıp sürünerek, tek başına memeye emeklemesini sağlar. Uzatılan ten-tene temas süresi bebeğimize, emme refleksi ile göbek bağından gelen besin ve oksijenin birden kesilmesine adapte olmasını sağlayacak.

Yenidoğanın rutin uygulamaları; hava yolunun temizlenmesi, doğum ağırlığı ve boyunun ölçülmesi gibi... Bunların bir kısmı ertelenebilir; banyosu, boy-kilo ölçümü, K vitamini yapılması gibi, Bir kısmının yapılması ise hiç önerilmez; güçlü ağlayan bebeklere rutin oral-nazal aspirasyon yapılması gib. Bebeğimizin rutin bakımları ten tene temas ile anne göğsünde devam etmedir. Bebeğimizin spontan memeye emeklemesi ile erken emzirmede başlar. Anne ile bebek arasında ki güvenli bir bağlanma gerçekleşir. Bebeğin vücut ısısı, kalp ve solunum hızları daha istikrarlı ve daha normal olur. Kan şekeri yükselir. Doğumdan hemen sonra bebeğin teninin, annenin teniniyle teması, anne cildindeki aynı bakteriler tarafından kolonizesi de sağlanır. Bu işlem ve emzirmenin, alerjik hastalıkların önlenmesinde çok önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir.

Mutlu ve keşkesiz doğumlar sevgili anneler... Sevgilerimle,

 

Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Etiketlere Göre Ara
bottom of page