top of page

Yenidoğan Hakları...


internette yazılan yazıları değil kişileri referans alın; bunu kim yazmış, bu konu hakkında ne paylaşmış, paylaştığı konuda bilgili tecrübeli mi? Sitenin ve yazarının gerçek kişiler olduğunu sorgulayın. Sizi yönlendiren bir şey varsa 2 kere 5 kere sorgulayın, doğruluğuna emin oluncaya dek şüpheyle yaklaşın.

Hamilesiniz ya da çoktaan anne oldunuz bile, pekii Yenidoğanınızın hakları olduğunu söylesem size?! Aslında çok ciddi bir konu bu, özellikle gebelik-doğum ve hemen sonrasında bu maddelerin savunucusu olabilirsiniz.

2001 yılında Barcelona da yapılan Kongrede yazılmış ve onaylanmıştır. Anne ve Yenidoğan hakları olarak hükümetler ve kuruluşlara gönderilerek evrenin tüm canlılara armağanı olan üremek hakkının ete kemiğe bürünmüş hali olan yenidoğanı ve anneyi koruma altına alması planlanmıştır. Anne hakları buradan ulaşabilirsiniz, bir önceki konunun yazısıdır.

Yenidoğan Hakları Deklarasyonu

1. İnsan hakları evrensel beyannamesi yaşamın bütün evrelerini kapsar

2. Bir insan olarak yenidoğanın onuru üstün değerdedir

3. Her yenidoğan yaşam hakkına sahiptir

4. Her yenidoğan yaşamının kültürel, politik ya da dini nedenlerle riske atılmaması hakkına sahiptir

5. Her yenidoğanın doğru kimlik, milliyet ve kurumsal güvence tesbitine hakkı vardır.

6. Her yenidoğan daha sonraki yaşamında kendisinin azami fiziksel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve sosyal gelişimini sağlayacak sağlık, sosyal ve duygusal bakımı alma hakkına sahiptir.

7. Her yenidoğan büyümesini garanti altına alacak doğru beslenme hakkına sahiptir.

8. Bütün yenidoğanlar doğru tıbbi bakım alma hakkına sahiptir.

9. Yağşmla bağdaşmayacak şekilde anomalili bir fetus taşıyan gebe bir kadının, gebeliğini sürdürme ya da eğer isterse kendi ülkesinin yasal sınırları içinde gebeliğini sonlandırma hakkı vardır.

10. Yaşama sınırını aşan derecede immatür olan yenidoğanın yaşatılması için girişimde bulunulmamalıdır.

11. Her yenidoğanın ülkesinin sosyal koruma ve güvenlik hizmetlerinden yararlanma hakkı vardır.

12. Yenidoğan ailesinden, onay olmaksızın ayrılamaz.

13. Her yenidoğan, evlat edinilme durumunda, en azami garantiler ile evlat edinilme hakkına sahiptir. 14. Bütün yenidoğan ve gebe kadınların silahlı çatışmanın olduğu ülkelerde korunma altına alınma hakkı vardır.

Sevgili anne adayları bu hakları genel olarak bilmek gerek ama bir de özel haklarınız var;

Her hastanede Hasta hakları beyan edilmiştir, pano ya da broşür olarak, lütfen sorun-isteyin ve okuyun!

Hiç kimse size veya bebeğinize, -prosedür böyle, -hastanenin kuralı böyle, -ben bilirim gibi yaklaşamaz, herhangi bir uygulama yapamaz, sizin onayınızın alınması gerektiğini bilin, red etme hakkınız daima var.

İşte bu yüzden doğum yapacağınız hastaneyi, doğumhaneyi, doktoru, ebeyi, çocuk doktorunu, bebek hemşirenizi, odanızı, doğum şeklinizi, doğacak komplikasyonlarda nelere başvurulup nelerin izniniz olduğunu, doğum anında ve doğumda ve hatta hemen doğum sonrasında istediklerinizi net bir şekilde belirleyin, hekiminizle bu konuları konuşun, gezin görün, gerekirse yazılı bir şekilde hastane dosyanıza koydurun.

En önemlisi; internette yazılan yazıları değil kişileri referans alın; bunu kim yazmış, bu konu hakkında ne paylaşmış, paylaştığı konuda bilgili tecrübeli mi? Sitenin ve yazarının gerçek kişiler olduğunu sorgulayın. Sizi yönlendiren bir şey varsa 2 kere 5 kere sorgulayın, doğruluğuna emin oluncaya dek şüpheyle yaklaşın.

Haklarınızın size mutluluk getirmesini dilerim. Sevgilerimle,

 

Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Etiketlere Göre Ara
bottom of page