top of page

Emzirmenin Püf Noktaları!


Doğumdan hemen sonra emzirin ve emzirmeye devam edin! Üç - dört gün içinde anne sütü yeterli miktarda gelmeye başlar.

ANNE SÜTÜ YETİYOR MU? BEBEĞİM DOYUYOR MU?

doğumdan sonraki gün bir bez, ikinci gün iki bez, üçüncü gün üç bez, dördüncü gün dört-beş bez ve sonraki günler bebeğiniz ortalama beş ya da altı bez ıslatacak
  • Yenidoğan, doğumdan sonraki gün bir bez, ikinci gün iki bez, üçüncü gün üç bez, dördüncü gün dört-beş bez ve sonraki günler; ortalama beş ya da altı bez ıslatacak ve bu bezler oldukça ıslak olacak. Evet, Anne sütü yetiyor! ilk tiki atın!


  • Yenidoğan, doğumdan sonraki gün, yeşil-siyah renkte katran görünümlü ilk kaka (mekonyum) yapacak. Üçüncü gün itibariyle yeşil renkli geçiş kakasına dönüşecek. (Normal doğum ile dünyaya gelen bebekler 24 saat sonra barsak florası gelişir ve 3.gün ile barsak faaliyetleri başlarlar.) Beşinci günden itibaren kaka altın sarı renkte olur. Anne sütü ile beslenen yenidoğanın kakası aynı zamanda pütürlü olur ve neredeyse her beslenme kaka yapar ya da yapmaya çalışır. Evet, bebeğim doyuyor! İkinci tiki atın!

  • Yenidoğan, doğumdan sonraki ilk bir kaç gün içinde, doğum kilosunun en fazla %10’unu kaybedebilir. (Yine, normal doğum ile dünyaya gelmiş bebekler %7 kaybedip, hızla geri alır). Üç - dört gün içinde anne sütü yeterli miktarda gelmeye başlar. Sık emzirmeler ile eksi kilolarını almaya başlayan bebeğimizin kilo takibi, hekim kontrollünde yapılır. Bu sebep ile, eve taburculuğunuzdan itibaren ilk bir kaç gün sonra sizi kontrole çağırırlar.

Anne sütünün yeteri kadar gelip gelmediğini, bebeğin anne sütünü emip emmediğini, doyup doymadığının sağlaması tartılarak yapılır.
  • Yenidoğan, doğum kilosunu yakalayana kadar 2 saatte bir, yakaladıktan sonra 3-4 saatte bir meme emecektir,

kilosunu yakalayana kadar 2 saatte bir, yakaladıktan sonra 3-4 saatte bir meme emecektir
  • Yenidoğanlar, emme düzeni için farklılık gösterebilirler. Bazıları birkaç saat çok sık emer ve sonra 4-5 saat uyurlar. Emzirme için düzenli bir aralıkları olmaz.

  • Yenidoğan için mutlaka bebek günlüğü tutun, tarih atın ve saat kaçta emziriyorsunuz? Kaç dakika hangi memeyi aldı? bezi kakalı-çişli miydi? ek bakım yapmanızı gerektirecek her şeyi yazın, uyudu-uyandı gibi. Beslenme işaretlerini takip edin ama bir rutin oluşturmaya çalışmayın. Ağlama gecikmiş açlık işareti olarak değerlendirilir.

  • Yenidoğan, kontrolde hekiminden tam puan aldı: sağlıklı görünüyor, ten rengi iyi durumda, cildi sıkı, kilo alıyor, boyu uzuyor, baş çevresi gelişiyor ve hareketli! Demek ki bebeğinize yeterli miktarda anne sütü üretiyorsunuz ve emzirme sıklığınız ile doyacağı miktarı aldığına emin olabilirsiniz! Eh artık Güle güle büyütün sevgili anneler! Sevgiler,

 
 

Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Etiketlere Göre Ara
bottom of page