top of page

Bebeğim Down Sendromu mu?


Her bir hücrenin çekirdeği 23 çift kromozom içerir-23 tanesini annemizden 23 tanesini babamızdan kalıtsal miras olarak alırız ve  21. kromozomun fazladan bir kromozoma sahip olması ile down sendromlu insanların hücreleri 47 kromozom içerir. Bu +1 fazlalık da down sendromu ile sonuçlanır.

Down Sendromlu Hakkında Bilgiler:


Dünya Down Sendrom Günü

21 Mart Dünya Down Sendromu günü.. 800 bebekten birinde down sendromu görülüyor ve Türkiye’de down sendromlu olarak dünyaya gözlerini açan bebek sayısı; yılda 1500'dür.


Down Sendomun +1'i


Hücre çekirdeğinde 23 çift kromozom vardır- 23 tanesini anneden 23 tanesini babadan kalıtsal miras olarak bebeğe geçer. İki kromozom, cinsiyet kromozomu olduğundan kalan 21 kromozoma fazladan bir kromozomun olması ile hücreleri 47 kromozom içeren down sendromlu bebekler meydana gelir. . Bu +1 fazlalığa down sendromu denir.

Yenidoğan Olarak Down Sendromu Teşhisi Konmuş Bebeklerde Nelere Dikkat Edelim:


(Güle güle büyütün bebeğinizi; çok özel bir bebeğe sahipsiniz! )

Yenidoğan bebeklerde emme güçlüğü olabilir:  Kas yapısından dolayı nefes alırken ve memeden/biberondan emerken soluk borusuna kaçırma sorunu yaşayabilirler.

* Yenidoğan bebeklerde emme güçlüğü olabilir:


Kas yapısından dolayı nefes alırken ve memeden/biberondan emerken soluk borusuna kaçırma sorunu yaşayabilirler. Emzirdikten sonra -uyuduğunda 30-45 derecelik açı ile beşik şiltesinin baş tarafını yükseltmeniz soruna yardımcı olacaktır.

*Yeteri kadar anne sütünü emmeden yorulup, uyuya kalabilirler. Kilo alma sorunu olabilir.


Doğumdan sonraki ilk hafta doğum kilolarının %10 unu kaybeden bebeklerin yeniden doğum kilosunu yakalaması zaman alabilir.

*Yenidoğan olarak sık sık gece/gündüz beslenmeye ihtiyaç duyarlar ve açlık hissi ile kendiliğinden uyanamasalar da mutlaka uyandırılmalıdırlar.


Uyandıklarında acıktıklarını görebilirsiniz veya göremeyebilirsiniz, Ağlamayabilirler. Rutin olarak 2-3 saat ara ile beslemeleri gerekir.

*Emzirmeye hazır bebeklerin hızlı göz hareketleri olur. Kollarını bacaklarını daha çok hareket ettirirler. Üstlerini açın, onlarla konuşun, bezlerini değiştirin, ellerine ve ayaklarına masaj yapın, serin nemli bir bezle yüzünü silin, dik tutarak uyandırmaya çalışın. Emzirme zamanı uyarılara devam edin ve bebeğinizin uyumasına izin vermeyin. Aynı beslenme zamanı iki memeyi de verin. iki meme arası gaz çıkartıp, altını değiştirin.

*Beslenmek için uyanmayan veya yeterince memeden veya biberondan süt alamayan bebekler için nazogastrik tüple midelerine direk olarak süt verilebilir.

Beslenmek için uyanmayan veya yeterince memeden veya biberondan süt alamayan bebekler için nazogastrik  tüple midelerine direk olarak süt verilebilir.

*Emzirmeyi kolaylıkla yapılabilir. Down sendromlu bir bebek bazen emzirme koşullarını yerine getiremeyebilir. Fazladan zaman , sabır ve azim gerekebilir.


Down sendromlu birçok bebek başarıyla annesini emebilirken bazı bebekler önce ememeyebilirler. Fakat genellikle zamanla daha iyi emebilirler.


*Birkaç bebeğin problemi büyük olabilir.


*Sindirim sisteminde sorunu olan bebeklerin damar yolu ile beslenmesi gerekebilir. Ciddi kalp sorunu olan bebeklerin beslenirken nefes nefese kalırlar ve yorulurlar. Bu bebeklerin anneleri, sütü meme pompasıyla çekerek verebilirler. Onların bebekleri iyileşene kadar nazogastrik tüp kullanılarak anne sütlerini vermeleri gerekebilir. Tıbbı yetersizlikleri, operasyondan sonra gereken sabır ve azim gösterilirse emzirebilirler.


*Emzirme çok yararlıdır: Down sendromlu bebekler için bu çok önemlidir.


Emzirmenin faydaları;

*Vücut teması ( ten tene temas yöntemini öğrenin ve uygulayın!) Bebeğinizle ilişkinize yardımcı olur ve bebeğinize önemli duyusal uyarılar sağlar:

Tıbbı yetersizlikleri, operasyondan sonra gereken sabır ve azim gösterilirse emzirebilirler.

*Down sendromlu bebekler diğer bebeklere göre daha kolay ve sık enfeksiyonlara yakalanabilir. Anne sütündeki antikorlar bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir

*Down sendromlu bebeklerde düşük kas gevşekliğinin nedeniyle bağırsak hareketsizliğine bağlı kabızlık görülebilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise kabızlık oluşmaz.

*Anne sütü, mümkün olan en iyi beslenmeyi sağlar.

*Bebeğinizin koordineli olarak emmesi, yutması ve nefes almasını öğrenmeye ihtiyacı vardır. Bu öğrenmesi zor bir beceri olabilir. Başlangıçta anne sütünü yutarken tıkanabilir.

*(Ek bilgi ve desteğe ihtiyacınız olursa Emzirme danışmanlarına danışabilirsiniz)

.

Ebeveynliğin en önemli parçası; çocuğunuzu sevmenizdir. Emzirme ebeveynliğin yalnızca bir parçasıdır.

*Bebeğiniz emmeyi öğrendikçe birçok güçlükler çözülecektir. Beslenmeyi öğrenmeleri bazı bebeklerin iki ay yada daha fazla sürebilir ve sonra herhangi bir problem kalmayacaktır.

*(Emzirmeyi ne zaman bırakacağınıza yalnızca siz karar vereceksiniz. Eğer emzirmeyi çok güç bulursanız çevreniz ve kendi refahınız için en iyisi bırakmaktır. Bunun için suçluluk hissetmeyin en iyisini yapmaya çalıştınız!)

Ebeveynliğin en önemli parçası; çocuğunuzu sevmenizdir. Emzirme ebeveynliğin yalnızca bir parçasıdır.

*Tüm bebekler gibi sizin bebeğinizin de aynı şeylere ihtiyacı var. Hamileliğiniz sırasında planladığınız gibi ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek alabilirsiniz. Bebeğinizin birçok davranışı Down sendromlu olmasından ziyade bir bebek olmasından dolayıdır.

*Her gün aile içindeki aktivitelere bebeğinizi de dahil edin. Bebeğinizle birlikte oynayın ve onunla iletişime geçin.

*Ne yapmak istiyorsanız nereye gitmek istiyorsanız bebeğiniz ile konuşun. Onun gelişiminde sesler oldukça önemlidir.

*Down sendromlu bebekler, tuvalet eğitimini, konuşmayı, yürümeyi öğrenirler. Fakat gelişimsel kilometre taşları daha yavaş olacaktır.

-1,5/4 ay arası 4. Ayda gülümserler

-4 /22 ay arası 8. Ayda yuvarlanır

-6 /28 ay arası 10. Ayda yalnız başına otururlar.

-7/21 ay arası 12. Ayda emeklerler

-8 /22 ay arası 12. Ayda parmaklarını emerler

-9 /31 ay arası 16. Ayda ilk kelimelerini söylerler

-12/65 ay arası 24. Ayda yürürler


Bütün bebekler gibi bizim bebeklerimiz de öğrenirler ve gelişirler. Fakat onların gelişmeleri diğer çocuklardan daha yavaş olur.


İlk önce onları sevin. Her şey sevgiden sevginizden sonra gelir. Güven ve sevgi hissettirin. Bu onlar için çok önemlidir. Elbette bir ebeveyn olarak; bir kadın bir erkek olarak kendinize bakmayı unutmayın. Yaşadığınız deneyimleri, geçirdikleri tecrübeleri paylaşmak; diğer ebeveynlerin tecrübelerini duymak size iyi gelecek. Ve inanın bu size kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Bol şans! Sevgilerimle,

Down sendromlu bebekler, tuvalet eğitimini, konuşmayı, yürümeyi öğrenirler. Fakat gelişimsel kilometre taşları daha yavaş olacaktır.








başlıklı yazılarıma da göz atabilirsiniz. Başlıklara tıklarsanız ilgili içerik linki açılır.


 

Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Etiketlere Göre Ara
bottom of page