top of page

Anne Sütü; Üretimi ve Dağıtımı ile Üretici ve Tüketici Memnuniyeti!


Aslına bakarsanız emzirme yani bebeğinizi doyurmak; bundan sonraki yaşantınızın yegane amacı haline gelecektir.

Anne Sütü Üretimi ve Dağıtımı Nasıl Olur?


Emzirmeyle Başlayan Üretim:


Bir lohusa olarak daha eve gelmeden yaşayacağınız ilk deneyim ve ilk çelişkiler emzirme konusunda olacaktır. Aslına bakarsanız emzirme yani bebeğinizi doyurmak; bundan sonraki yaşantınızın yegane amacı haline gelecektir. Klinikte hemşire ve hekiminiz bu konuda eğitim vermiş ve sizi destekleyecek şekilde hareket etmişlerdir. Eve geldiğiniz andan itibaren, özellikle annenin ilk bebeği ise emzirmek için yakınlarınızın veya profesyonellerin yardımına ihtiyaç duyarsınız.

Lohusalık ve Emzirme Serüveni:

ilk 2 hafta için; emzirme, anne sütü sağımı, saklanması, verilmesi, alt değişimi, göbek bakımı önem arz ederken, sonraki 2 haftalık dönem bebeğin banyosu ve gaz sorunu önem kazanıyor.

Bebeğiniz ve sizin için 6 haftalık süreç özel bir zamandır; bebeğiniz için yenidoğan olarak adlandırılan bu dönem hayata tutunması ve adapte olmasını kapsayan süredir. Sizin adınıza lohusa denecek ve bu dönem için de en az 6 haftalık süreye ihtiyacınız olacak. Bu dönem sizin için; uterus (rahim) tekrar eski haline dönmesine emzirmenin büyük yardımı olacaktır. Oksitocin hormonu uterus'un toplanması ve anne sütünün salınması için salgılanacak. Prolaktin, anne sütü üretimini sağlayacak. Doğumdan sonra döngülerinizin devam ettiği normal zamanlara dönmek için, bebeğinizin gelişip büyümesi ve doğmasına sebep olan vücudunuzdaki değişimlerin tekrar geri haline gelmesi için yani kısaca sizin fabrika ayarlarınıza dönmeniz için en az 6 haftaya ihtiyaç duyarsınız.

Amerika'da ki bazı literatürler lohusalık için maximum zamana 2 yıl olarak bile bakabiliyorlar.


Üretici ve Tüketici Memnuniyetinde Hassas Dengeler :


En son periyod ise emzirme ve uyku düzeni, bebeğin aileye adaptasyonu, sağlıklı büyüyüp gelişmesi, kazalardan korunması ve annenin yeni ev düzeni içinde kendini ifade etmesini kapsar.

Bu günlerde, büyükanneler ile teknolojik modern anneler arasında denge kurmak zor oluyor. Kadim bilgiler ve modern tıp bazı durumlarda ve özellikle lohusalık ile emzirme konularında fazlasıyla çelişki barındırıyor. Modern anne, modern tıbbi destek almak istiyor. Hal böyle olunca modern toplumun eril enerjisi yüksek kaplan dişisi, anne/bebek sağlığı ve en önemlisi emzirebilmek ve bebeğini doyurabilmek için evde alacağı profesyonel desteğe muhtaç, ve bu destek ekipleri günümüz anneleri için vazgeçilmez oluyor.

ilk 2 hafta için emzirme, anne sütü sağımı, saklanması, verilmesi, alt değişimi, göbek bakımı önem arz ederken, sonraki 2 haftalık dönem bebeğin banyosu ve gaz sorunu daha önem kazanıyor. En son periyod ise emzirme ve uyku düzeni, ile bebeğin aileye adaptasyonu, sağlıklı büyüyüp gelişmesi, kazalardan korunması ve annenin yeni ev düzeni içinde kendini ifade etmesini kapsayan prosesin bütününü oluşturuyor.


Aile içi rollerin benimsenip rahatlamasıyla yeni düzene geçiş süreci sağlanmış oluyor. Asıl bebeğin aileye merhabası bu safha kapandıktan sonra başlayabiliyor. İlk agucuları ile aileye neşe geliyor, stres azalıyor. "Hayırlı uğurlu olsunlar" bu tarihten sonra kabul edilmesi, aile için çok daha uygun oluyor.


Hoşgeldin güzel bebek!

Sevgilerimle,














başlıklı yazılarıma da göz atabilirsiniz. Başlıklara tıklarsanız ilgili içerik linki açılır.




 
 

Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Etiketlere Göre Ara
bottom of page